Lumi Yoga Teachers Club Presenterer Yogaprofilen

Rakel Norderhus Madsen HiYoga
Navn: Rakel Norderhus Madsen

Studio: HiYoga som anatomilærer på teacher trainingene. Fysioterapeut/osteopat på en privatklinikk.

Sted: Oslo

NettstedHiYoga.no og eat-think-live-right.com

 

Hvorfor startet du med yoga?
Jeg har prøvd yoga sporadisk fra jeg gikk på videregående, men det var først under turnusåret mitt som fysioterapeut den store interessen oppsto. Jeg trente veldig hardt på den tiden og hadde behov for noe som ”roet meg ned” og samtidig ga meg en avkobling fra den nye og krevende jobbhverdagen.

 

Hvordan har din yogapraksis endret livet ditt?
Etter hvert ble yoga-interessen så stor at jeg valgte å starte på yoga instruktørutdannelse. Yogaen har gjort at jeg har forstått viktigheten av små pauser i en travel hverdag der jeg kan fokusere på meg selv, min kropp og pust. Jeg kjente på hvor stor styrke det var for meg å bruke yogaen som en del av behandlingen på pasientene mine. Til pasientbehandlingen bruker jeg pusteøvelser og øvelser for å skape balanse mellom forside og bakside av kroppen, samt og bedre sirkulasjon i kroppen til ømme og stive kontormuskler. Yogaøvelsene er essensielle for min gravide pasienter for å finne hvilestillinger og opprettholde god bekkenfunksjon.

 

Fortell oss om din yogalivsstil
For meg er yoga et pusterom. Jeg trives best med å trene yoga helt alene, gjerne på et stille sted utendørs. Det er fint med påfyll i form av klasser eller samlinger av og til, men for meg er det en mulighet til å lade batteriene, vende fokuset på min egen kropp og pust, det er min egentid og form for terapi. Det er med på å gi restitusjon fra den harde treningen og gjør at jeg kan takle en fysisk krevende jobb. Jeg forsøker å leve som en yogini i hverdagen med å bruke pusten i stressede situasjoner. Yoga (og osteopati) minner oss på at pust og bevegelse skal være forent. Når vi stresser, får vi en tendens til å heve skuldrene, bite sammen kjeven og puste med de musklene som vi egentlig bare skal bruke når vi løper fort for å rekke en buss. Dette bidrar til uhensiktsmessig pustemønster, gir smerte i nakke, mellom skulderbladene og hodepine.
En yoga – mindfulness livsstil får meg til å vende blikket ”innover”, og gjør at jeg forsøker å forstå hvorfor jeg tenker som jeg gjør i ulike situasjoner. Mindfulness gir klarhet og er en slags fokusert oppmerksomhet som gjør at vi kommer ut av ”autopilot-tilværelsen” vår.

 

Hva gjør deg til en god yogalærer?
Det at jeg har god kunnskap om kroppen fra fysioterapi og osteopati studier samt har jobbet i privat praksis i mange år, gjør at jeg har sett hva som kan skje dersom man ikke tar vare på kroppen sin. Jeg lærer derfor bort yoga med fokus på et helsefremmende og skadeforebyggende perspektiv.

Rakel Action

Hva er ditt mest minneverdige yoga-øyeblikk?
Et yoga retreat i Sardinia med min fantastiske yogalærer Ateeka. Det var et 5 dagers retreat med fokus på ”indre kontakt” i vakre omgivelser i Italia. Uforglemmelig.

 

Hvordan får du din yogapraksis til å passe inn i hverdagen?
Jeg trener yoga (nesten) daglig og aller helst tidlig om morgenen eller som det siste jeg gjør før jeg legger meg. Den hjelper meg til å samle krefter til en ny dag eller roe ned etter en krevende dag. Yogaen er min ”egenpleie” og er en fin måte for meg å forebygge belastningsskader siden jeg har en såpass fysisk krevende jobb.

 

Hva gjør du når du ikke praktiserer yoga?
Jeg er ute i naturen så ofte jeg kan. Jeg er oppvokst blant fjellene i Rondane og Jotunheimen, og fjellet er noe jeg alltid søker tilbake til for å få avkobling og hente styrke. Jeg har også blitt veldig knyttet til sjøen de siste årene. Det å være med samboeren min ut med båten på fjorden eller gå turer langs kyststien gir meg påfyll av energi og hjelper meg med å finne ro og fred.

 

Har du noen visdomsord du vil dele med oss?
Tro på deg selv. Følg hjertet ditt. Lev ut drømmene dine.

 

Hva vil du si for å motivere andre til å begynne med yoga?
Vi lever i et samfunn med ekstremt mange krav og høyt stressnivå. Jeg mener alle har godt av å få rettet fokuset ”innover” og mot sin egen pust. Yogaen bidrar til å skape balanse i en hektisk hverdag.

 

Alle bilder levert av Rakel Norderhus Madsen.

 

Er du yogalærer og vil være med i Lumi Yoga Teachers Club?

Les mer vår Lumi Yoga Teachers Club her>>

Lyst til å lese intervjuer med andre yogalærere så finner du en oversikt her>>