Lumi Yoga Teachers Club Presenterer Yogaprofilen

 

Navn: Martine Short
Studio: Hiyoga Bergen & Lille Blomst Yoga

Sted: Bergen (Nesttun,vestkanten og Åsane)

Nettsted: hiyoga.no / lilleblomstyoga.com

martine short yoga

Hvorfor startet du med yoga?
Jeg startet med yoga da jeg var på folkehøyskolen – akkurat da var jeg i en endrings prosess og kjennskapen til yoga ble som et verktøy for meg. Til å godta, vokse, og ikke minst bli bedre kjent med meg selv.

Hvordan har din yogapraksis endret livet ditt?
Ved å praktisere yoga fikk jeg bedre kjennskap til min egen kropp og mitt eget sinn. Det var en metode for å sortere tanker og følelser, for å finne ro og trygghet i meg selv og i mine omgivelser. Det har vært en selvutvikling prosess. Yoga har vært og fremdeles er ett viktig element i livet mitt, nettopp fordi det er et verktøy som fungerer positivt på det kroppslige og det mentale.

Fortell oss om din yogalivsstil
Yoga som livsstil – etter hvert når jeg har praktisert og lært mer om yoga og alt det innebærer, så opplever jeg at det mer og mer blir en hverdagslig ting. Det er ikke nødvendigvis noe jeg gjør fysisk, det er ikke slik at jeg må praktisere yoga hver eneste dag .Det er mye hvordan jeg tenker, reagerer, agerer, føler og fokuserer. Min yogalivsstil handler om balanse. Mellom yin og yang, det rolige og aktive, balanse mellom meg og omverden rundt. Hvordan jeg bruker kroppen, og ikke minst lære å lytte til det kroppen vil fortelle meg.
Så balanse er et viktig nøkkelord i min praksis. Jeg vil gjerne ha litt av alt, samtidig som jeg kan lære hva som trengs mer eller mindre av. Både når det gjelder kosthold, trening, yoga, jobb, familie og venner. Yogalivsstilen er å kunne leve her og nå, bruke øyeblikkene, nyte det gode som kommer, gråte og le om du føler for det. Leve et liv som et riktig og ekte i dine øyne, ikke fra noen andre sitt syn.

Hva gjør deg til en god yogalærer?
Som yogalærer prøver jeg alltid å “treffe” de som er på klassene, møte de der de er, med den kroppen som de har. Jeg underviser mye fra egne opplevelser og følelser. Yoga har ikke alltid vært like lett for meg, det har vært en prosess som har gått opp og ned i flere år. Derfor er det også fint å kunne gi de små beskjedene om forandringer gjennom praksisen / undervisningen, nettopp fordi jeg har vært der selv. Jeg lever meg mye inn i undervisningen så de som er i klassene opplever nok at læreren deres er veldig tilstede. Og det er et veldig viktig moment for hvilken som helst lærer.

martine short yoga action

Hva er ditt mest minneverdige yoga-øyeblikk?
Det må vel være da jeg gikk sertifiseringen som yogalærer. Det var et stort øyeblikk, for da var den fasen over, jeg hadde klart å gjennomføre noe som jeg ikke trodde skulle skje. Det var gått 3 ½ år med yoga undervisning med to fantastiske lærere og plutselig var det over. Diplom i den ene hånden og en statue i den andre. Opplegget rundt den siste dagen var også veldig følelseladet. Det var en dag fullt med glede, nervøsitet, tristhet, lettethet, nysgjerrighet og energi – alt om en annen.

Hvordan får du din yogapraksis til å passe inn i hverdagen?
Ettersom jeg underviser en del så føler jeg at jeg selv får praktisert i klassene, gjennom å prate – se og forestille meg hva som foregår i kroppene som er tilstede. Ofte får jeg også litt tid før/etter en klasse til å praktisere litt selv, om det så er 5, 20 eller 60 min. Ellers blir det på kveldingen etter min datter hatt lagt seg, sammen med min partner eller alene. Meditasjon er en del av yogaen som virkelig har tatt tak i meg, det vil si det er noe jeg får gjort hver dag, om det så er sittende hjemme eller på jobb, på bussen, mens jeg går – det er alltid plass for meditasjon eller avspenning. Men som nevnt tidligere – yoga er noe som bor i meg, om det et fysisk eller psykisk – det er i min hverdag hvor enn jeg er.

Hva gjør du når du ikke praktiserer yoga?
Når jeg ikke praktiserer er jeg enten med familien, eller på jobb. Utenom å undervise så jobber jeg på et ettervern tiltak kalt Trappen Motiveringssenter. Det er for tidligere rusavhengige / personer i et rusbelastet miljø.
Jeg har en datter på straks 6 år, en samboer og familie rett i nærheten som jeg tilbringer mye tid med. Har ellers hobbyer som maling, tegning og skriving.

Har du noen visdomsord du vil dele med oss?
Det er et dikt som jeg ofte leser for meg selv – så kan gjerne dele den her.
“I dare you to be what you want to be. To let the art in your heart out. To let the song of you`re soul play loud. To be alive, to never settle, to find what you`re looking for. To chase the clouds, and the light, and your dreams. I dare you to come alive.”
-G.C-

Vi burde alle være fri og vill innimellom – legge fra oss jobb, plikter, planlegging, legge fra oss mobilen og koble ut fra nettverdenen. Slippe taket på det som holder oss fast og heller flyte litt fritt. Lære å gjøre det vi egentlig vil, lære å lytte til følelser og drømmer.

Hva vil du si for å motivere andre til å begynne med yoga
Yoga er noe som kan passe for alle, det er et så utbredt fenomen nå og en kan gå inn i en praksis litt som en vil. Det et mye en kan utforske ingen sjangre så en vil alltid finne noe. Og selvsagt – det er også helsefremmende, både fysisk og psykisk.

Alle bilder levert av Martine Short.

Er du yogalærer og vil være med i Lumi Yoga Teachers Club?

Les mer vår Lumi Yoga Teachers Club her>>