Lumi Yoga Teachers Club Presenterer Yogaprofilen
Navn: Marina Haugen
Studio: YogaCircle i Vestfold
Sted: Kjerringvik i Vestfold (mellom Sandefjord og Larvik)
Nettsted: www.yogacircle.no; https://www.facebook.com/www.yogacircle.no
Hvorfor startet du med yoga?
Min farmor var min første yogalærer 🙂 Og jeg startet med yoga for å balansere styrke og i mitt karakter og manglende fleksibilitet. For så å sette meg i det åndelige aspektet. På et tidspunkt var det mange låste tankemønstre og mye autopilot og mørke i mitt liv. Mørket er fravær av lyset og ønske å slippe lys i mitt liv førte meg til yoga.
Styrke: Jeg er født i en Pomor familie – tøff folkeslag i Nord-Russland ved Kvitsjøen hvor kvinner er sterke, direkte og står med begge bein på jorda. Hvor naturen er røff med kort sommer og lang mørk vinter. Min farmor hadde fem barn hun måtte forsørge alene mens farfar var i krigen. Hun var familiens klippe som sto trygt der mens det stormet på de verste – en høy sterk kvinne med stort hjerte! Tenk å stå opp kl.05 for å lage pannekaker til barnebarn for så å stelle med dyra og gården i en alder av 70. Hun hadde fred med seg selv. Min mor var gymlærer: en aktiv vakker og sterk kvinne som vi mistet da jeg var 7 år gammel. Siden vår mor døde av kreft, bodde jeg og lillesøster hos farmor og ble sterkt knyttet til henne – min første yogalærer.
Noe av den styrken har jeg fått: jeg var beste elev på skolen og universitet. Mine søstre og meg sto i matkø om natta for så å gå på skole. 90-tallet i Russland var en krise som alle store endringer medfører. Da jeg fullførte universitetsutdannelsen etter et studieår i Tyskland og dro til Norge hadde jeg opparbeidet nok styrke for å håndtere enhver utfordring.
Fleksibilitet: Men hvor ble det av fleksibiliteten? Som Ashtanga guru Sharath Jois sier: ”You work on handstands too much and too early but kapotasana suffers (asana which requires a very flexible spine)” Med andre ord, altfor mye styrke for tidlig går utover fleksibiliteten. Min jobb med fleksibiliteten begynte etter jeg har fått 2 barn ”med på kjøpet” og født 2 barn selv. Jeg smakte på det å være ydmyk, usikker, falle og reise meg opp.
Det opplever jeg ofte på yogamatte i første og andre serien. Føye meg for større krefter – ”Ishvara Pranidana”. I meditasjoner kjenner jeg at det finnes Gud – altomfattende. At jeg er beskyttet og trygg – uansett hvilke veier han velger. At jeg må jobbe med min karma, sette pris på alt det vakre som finnes i naturen og ha nok styrke for å ”brenne” mine samskaras (gamle inngrodde tanke-og handlingsmønstre). Gjennom daglig yoga praksis. Tørre å dype tærne ned i smerten, bli værende der, dukke ned i havet av følelser og forvirring – tåle det, bli værende der og komme opp med en klarhet – det er meditasjon i hverdagen. Og det samme skjer dagen etter og dagen etter på yogamatte eller ”off the mat”– ”disciplin, purifying fire” – ”Tapas”.
Motiverende er Sharath`s ord: ”The Bhagavad Gita says – once we practice yoga in this life, once we go deeper in yoga, and put effort to know what it is–this will carry on to our next birth. So next birth we will take in the home of a scholar or a yogi’s family…so it will be easier to continue on this path”.
Håper mine barn fortsetter den veien jeg staket for dem. Uansett hva de driver med håper jeg at yoga blir et nyttig verktøy for å finne sin dharma (vei, mening med livet).
Håpe er at flere begynner å oppsøke indre stillhet. «Inne i deg selv har du en stillhet og en helligdom du alltid kan trekke deg tilbake til og finne deg selv» (”Siddharta” av Herman Hesse)
Hvordan har din yogapraksis endret livet ditt?
Her kommer kommentaren fra mannen min i over 14 år: ”Rompa holder seg like stram” 🙂
Det er sant at regelmessig yoga praksis gjør deg sprekk. I løpet av de siste 7 år er kroppen blitt friskere og sterkere. Jeg tåler nå mer enn for 20 år siden. Pusten er blitt dypere: jeg klarte å fullføre en del løp og halvmaratoner med plassering blant de 25 beste. Takket være oppmerksomhet på pust og kosthold (ayurveda), klarer jeg å tolke stress symptomer mye tidligere. Jeg har fokus på yoga, å leve i nåtiden og ayurveda daglig og har større respekt for min kropp uten å glemme at vi ER en sjel og vi HAR en kropp”.
Hvis du vil at treet skal vokse, hjelper det ikke å vanne bladene. Du må vanne røttene. For meg vil det si – begynn med deg selv: dyrk din egen praksis før du lærer det bort. Dyrk meditasjon før du går i handstand. Aksepter at du er både og: lyset og mørket. Finn ut av din dharma og følg den uten å bruke energi på å dømme andre.
Jeg tør å si at jeg er blitt bedre mor som SER barna uten å planlegge alt annet slik jeg pleide før. Jeg vasker og rydder i huset for jeg kan nyte mindfulness og meditere under alle omstendigheter. Jeg sluttet å fortrenge ubehagelige ting. Jeg har noen fantastiske opplevelser i meditasjoner hvor opplevelsen av dualiteten rett/feil forsvinner. Hjerte mitt is ”cracked open”.
Fortell oss om din yogalivsstil
Ashtanga yoga er blitt veldig populær og er kjent som ”moving meditation”. ”Ashtanga” betyr åtte gren, eller ledd – ref. den 2000 år gamle ”Yoga Sutras” av Rishi Patanjali. Jeg sammenlikner det med en russisk dokke ”matrjeshka” hvor alle gren går inn i hverandre. Mer kan leses på www.yogacircle.no.
Ashtau = åtte, anga = steg:
1. Yama – reglene for hvordan du behandler omverden: Ahimsa (ikke-vold), Satya (ærlighet), Asteya (ikke-stjele), Brahmacharya (moderasjon), Aparigraha (ikke-begjære)
2. Niyama – krav til seg selv: Saucha (renhet), Santosha (tilfredshet med det du har), Tapas (disiplin), Swadhyaya (introspeksjon), Ishwarapranidhana (overgi seg til høyre bevissthet)
3. Asana – Fysiske stillinger (Det er viet 3 sutraer til asana i Yoga Sutras (Yoga Bibel).
4. Pranayama – Pusteøvelser hvor man lærer å kontrollere den vitale energien prana. I Ashtanga yoga bruker vi Ujiayi pust (seiersrik pust som høres ut som sjøbris)
5. Pratyahara – Trekke sansene innover, Introspeksjon
6. Dharana – Konsentrasjon
7. Dhyana – Meditasjon
8. Samadhi – Bliss/Kropp og sjel blir ett med alt rundt oss. Fullstendig tilstedeværelse i her og nå!
Det er en krevende praksis som har 6 serier. For eks. Første Serien (Yoga Chikitsa) med 50+ asanaer (stillinger) utføres på yoga matte 6 dager i uken med unntak for dager du har menstrasjon og adger med ny måne/fullmåne. Fridagen er lørdag.
Hva gjør deg til en god yogalærer?
Jeg bryr meg dypt og ærlig om en og hver som kommer på mine yogatimer og vil at alle føler seg trygge og velkomne. Jeg er en strukturert sterk person og jeg har erfart at yoga er ingen bedøvelse men ”inquiry into yourself”. Jeg er ingen danser, gymnast e.l. Alle asanaer har vært en hard jobb for meg. Jeg er mor/stemor og har alltid jobbet i 100% stilling i tillegg til yoga. Dvs. jeg kan alt om stress, deadlines og tidsklemme – ikke fra en bok men fra egen erfaring. Derfor kanskje er det lettere for meg å sette meg i situasjoner til de som kommer på mine yogatimer.
Jeg pynter aldri på hva regelmessig yogapraksis kan fremkalle. Vi jobber med energi på et høyt nivå. Mørke og lyse sider er begge en del av meg og deg. Viktig å gi plass til begge deler. ”What you resist persists” (Osho). Respekter at mørke eksisterer, aksepter at det tar overhånd noen ganger. Men husk at mørket er jo bare fravær av lyset og at ”there is a crack in everything, that`s how light gets in”J
Osho sa en gang: ”Love and hate. Darkness and Light. Both are your wings. How can a bird fly with one wing? How can you walk with one leg? Love is so great that you need not bother about hate. Let hate be a part in it, let it grow, it will add salt to your taste. Where opposites meet, there is the temple of the divine”
Det beste er kanskje å overlate til mine yoga elever/kunder å besvare dette spm:
«Jeg merker jeg utvikler meg under din instruksjon, Marina. Ditt engasjement er smittende, din grundighet er lærerik, din disiplin er inspirerende. Ditt nærvær gjør at jeg føler meg velkommen. Yoga er personlig og krevende. For å åpne opp, vende oppmerksomheten innover og gi slipp, så må relasjonen føles god, tillitsvekkende og trygg. At yogalæreren kommer fra hjertet er for min del vesentlig. Jeg oppfatter deg slik Marina». Hege Forbech Vinje
«Jeg hadde min første yogatime høsten 2012. Jeg var spent på om dette var noe for meg. Men med Marina som lærer opplevde jeg dette kurset som helt fantastisk. Hun lærte oss ikke bare yogastillinger men også filosofien bak yoga. Dette gjør at en får en helt annen forståelse av hva yoga er. Marina starter alle timer med litt teori. For meg var dette veldig verdifullt. Marina er en fantastisk yogalærer, med mye kunnskap som hun deler med sine elever». Hilsen Marit Gulliksen
«Jeg praktiserer yoga hos Marina fordi jeg føler meg trygg på hennes yoga kunnskaper. Hennes nivå er utmerket på alle områder. Hun behersker en perfekt teknikk på både asanaer og pust, men ikke minst, formidler hun også de filosofiske kunnskaper som ligger bak en god yoga praksis. Jeg har praktisert yoga i noen år i andre land og jeg har sett at dette er noe som få lærere kan. Men det jeg gleder meg mest til hver gang jeg kommer til hennes timer, er det å treffe et varmt og blid menneske, som driver yoga med kjærlighet». M.Gabriela A. Møller
«Tusen takk for all veiledning og kunnskap du har gitt meg, og jeg gleder meg til fortsettelsen i 2014. Takk for at du hjelper meg å bli en enda bedre person». God jul og klem fra Inger-Anne Hem
«Vi gleder oss til hver eneste mandag, takk for at du er så positiv og tar så godt i mot oss. Det blir et «pustehull» i hverdagen og det er kjempedeilig :-)» fra Anna Skallist
Hva er ditt mest minneverdige yogaøyeblikk?
Jeg har møtt mange gode yogalærere på mine yoga studiereiser til India, USA, Bali, Jamaica, Italia etc. og noen øyeblikk bærer jeg som skatter i mitt hjerte:
Prem og Radha (Radha til meg i 2012: ”I am harsh on you because you are a good student!”);
Tim Miller til meg i 2014 (”Remember Newbeginner Mind!”);
Tim Feldmann i 2011 (”You are very talented, humble and committed. it’s a winning combination”);
Kino McGregor, Caroline Klebl, Priya Jhawar, Maia Heiss i 2014 (”One pose at a time, mindfully”)
Men det største inntrykket må være et møte med mine elever, eller kunder. Det å se at de blir bedre fysisk, at de får kontroll over sin helse! Hvor frustrerende er det når du VIL få til, men kroppen streiker. Og hvor givende er det for meg som yoga instruktør å se at jeg kan bidra til at du blir bedre, sterkere, får livsgnisten igjen og kanskje litt dypere innsikt i ditt livs verdier!
Osho igjen: ”Be alert. Whatever you do, don`t do it as a duty, do it from your love. Don`t do it as a burden, do it as a celebration. Live in wonder. Allow life to enter into you, become more open and vulnerable, feel more, sense more”.
Hvordan får du din yogapraksis til å passe inn i hverdagen?
Jeg legger meg tidlig (nesten sammen med barna :-). De gangene jeg ikke gjør det, er kroppen som potetsekk på yogamatte dagen etter. Jeg passer på å spise siste måltid kl.19:00. Det blir litt senere om jeg har yogatimer på kvelden. Vaskemaskin og tørketrommel er barnas ansvar (12 og 7 – de syns det er greit).
Jeg står opp 05:30, har min daglig tid på yogamatte og går en tur med våre to yorkies ca. kl.06:45. Så er det å vekke barna, sende dem på skole og starte Early Bird time kl.08:00.
Her snakker jeg bare om den fysiske praksisen. Men ”yoga starts when you step off the mat”.
I hverdagen jobber jeg med resten av 8 gren. Ikke alltid det er like lett å få til. Bevissthet og tapas (disciplin) må til. ”Å utvikle en evne til å møte og effektivt håndtere ulike værforhold i livet ditt, er det som menes med kunsten bevisst tilstedeværelse” (Jon Kabat-Zinn)
Hva gjør du når du ikke praktiserer yoga?
Da underviser jeg yoga: på Farris Bad, YogaCircle og private timer rundt i Larvik og Sandefjord 🙂 Jeg har min daglige jobb i www.familehytta.no og jeg eier www.yogacircle.no. I regi av Yoga Alliance kan jeg nå tilby Yogalærerutdannelse 200 timer som gir en start for å være en sertifisert yogalærer.
Ellers er det bading med ungene på stranda i Kjerringvik, reise rundt i verden hvor vi kan kombinere yoga og ferie for resten av familien.
Har du noen visdomsord du vil dele med oss?
Mediter 20 min daglig. Kun ved å sitte og gjøre ingenting, gjør DU veldig mye 🙂
Lev med bevissthet og vær tilstede i ”her og nå”. Ta 5-minutters pause i løpet av dagen for å puste med bevissthet. Stopp opp flere ganger i løpet av dagen og sjekk om du er ”inne” og følger din vei, din magefølelse eller ”ute” og tilpasser deg verden utenfor. Mindfulness/oppmerksomhet handler om å være tilstede i handlinger vi vanligvis ikke legger merke til som å rydde hjemme, vaske opp, lese, gå en tur. Ved hjelp av små pusterom i de hverdagslige gjøremål kan du «flyte» i det du holder på med og nyte det.
Spis med bevissthet og ha en glad holdning og tiltro til livet (ayurveda)
Vær åpen og nysgjerrig. Le og lek mer: ”And never forget to laugh because you are your own G.U.R.U – Gee You Are You” (Prem ”Only Way Out Is In”)
Husk karma loven. Som Sharath sier: ”This body is like the clothes you are wearing. You have to change them otherwise they will stink. The Atman (soul) also has to find a new body to continue. There is death for this body but there is no death for Atman (the soul). Your actions, all your karmas, they are recorded and carried into your next life. If you do bad karma, you will have to go through bad things. In this life if we do good things–like practice yamas/niyamas–we will have good karma and that will carry on to the next life”.
Hva vil du si for å motivere andre til å begynne med yoga?
For en dedikert praksis må motivasjonen komme innefra. Mange som kjøper en yogatime er kommet til et tidspunkt hvor de ønsker en forandring og blir etter hvert klare til å jobbe med introspeksjon. Men for de som vil oppdage yoga forsiktig – begynn med å sitte/ligge stille 5 minutter om dagen og fokusere på pust. MMS – ”Møte Med Meg Selv”.
Kom deg på yogamatte ute i parken eller i en koselig og ren yoga shala. Åpne sansene og kjenn på røkelser, mantra, OM. Dykk i en ny verden med åpent sinn. Ta et par stillinger, tillatt deg selv å være nybegynner og litt klønete i starten og ta det med et smil. Kjenn at din yogamatte er din øy med pusten som din beste venn. Og med hver innpust i siste sltilling shavasana – trekk inn prana (livsenergi) og med hver utpust – tøm hodet og synk ned i matta 🙂
Noe annet du vil dele med oss?
Jeg vil gjerne finne flere elever som er interessert i 200 timers Yogalærerutdannelse via Yoga Alliance og min yoga studio ”YogaCircle”i Vestfold – http://www.yogacircle.no/yogalaeligrerutdannelse.html.
Om du ikke skal undervise, er det en fin mulighet å fordype deg i Ashtanga yoga, en helhetlig yogalærerutdannelse som gir deg innsyn i både ayurveda, ashtanga yoga, chakra system, anatomy, ashtanga yoga adjustments – alt under samme tak 🙂
Vi sier tusen takk til Marina Haugen for at hun delte sine yogaerfaringer og -betraktninger med oss.
Alle bilder er levert av Marina Haugen