Lumi Yoga Teachers Club presenterer Yogaprofilen

 

Navn: Maria Fürst
Studio: Maria Fürst Yoga

Sted: Vinderen, Oslo

Nettsted: mariafurstyoga.com

 

Hvorfor startet du med yoga?
Jeg var i utgangspunktet veldig skeptisk til yoga, syns det virket stillesittende, kjedelig, flagrende og alternativt. Men i 2011 flyttet jeg til vestens yogamekka San Francisco, og etter å ha forsøkt å løpe av meg et påfølgende husmorsjokk hver dag i ett år, ødela jeg kneet. Jeg hadde hørt at yoga var bra for knærne, og ved en tilfeldighet (eller var det universet som styrte meg dit?) havnet jeg hos en nydelig lærer i Castro. Han underviste Bikram yoga på en helt egen måte, og jeg var solgt etter første økt. Jeg hadde aldri kjent meg så klar i toppen og gjennomrenset i kroppen, det var en helt ubeskrivelig deilig og avhengightetsskapende følelse. Jeg skriver litt om dette i innledningen til boken min. Møtet med yoga ble en virkelig «life changer» for meg.

Hvordan har din yogapraksis endret livet ditt?
Nesten hele mitt voksne liv (og det er ganske langt, jeg er 42 år nå) har jeg jobbet som journalist og filmkritiker. Det har vært utrolig givende, gøy, interessant og spennende, men også ekstremt stressende, synlig og evigvarende. For meg, som er en ultraperfeksjonist, førte yrket til mange våkenetter og mye uro. Dessuten har jeg alltid hatt et litt tungt sinn som jeg har prøvd å jogge fra meg eller døyve med høyintensiv trening, vin og andre fluktveier. Da jeg fant yogaen var det som å komme hjem. I min egen kropp og på plass i mitt eget sinn. Jeg føler en dyp ro og en nødvendig jording etter hver eneste yogaøkt, og det er blitt nødvendig for meg å praktisere hver dag for å ha det bra. Før jeg begynte med yoga, visste jeg ikke at det var mulig å kjenne seg så bra både i kropp og sinn samtidig.

Fortell oss om din yogalivsstil
Det 3 år lange oppholdet i San Francisco ga meg en gyllen anledning til å gjøre min nye lidenskap til et yrke. Eller, egentlig hadde jeg ikke noe valg, for jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle klare å kombinere den helt nødvendige yogapraksisen med en vanlig fulltidsjobb, to barn, familie, venner og forpliktelser. Derfor tok jeg så mange lærerutdanninger som mulig mens vi bodde i California, og stupte rett inn i yogalærer-virksomheten da vi flyttet hjem høsten 2014. Siden starten har jeg leid et nydelig lite lokale på Vinderen og undervist 12-15 vinyasaklasser der pr uke. I tillegg prøver jeg å praktisere så mye som mulig hos andre lærere. Jeg gjør vinyasa hos Stine & Sebastian på Joy, jivamukti på HiYoga og hot yoga på Raw. Så det blir en del yoga da. Jeg er blitt nerd på mine gamle dager.

Hva gjør deg til en god yogalærer?
Kanskje det at jeg har høye ambisjoner på elevenes vegne? Jeg prøver å bygge opp timene mine til å være både avslappende, dynamiske og balanserende på en gang. Kjører gjerne lange, krevende og til dels avanserte flytsekvenser, men er samtidig veldig fokusert på pust, linjer og det å presis verbal instruksjon underveis. Fordi det bare er plass til 14 stykker i studio, prøver jeg å følge opp hver enkelt elev mens jeg holder flyten i gang. Jeg gir alternativer underveis dersom noen har skader eller andre ting gående. Jeg tror de liker at jeg er pirkete, fordi de vet at dette er for å hjelpe dem dypere inn i sin egen praksis. Vi er blitt en stor gjeng som har tråkket opp yogaveien sammen, og mange har fulgt meg siden starten. Jeg har undervist over 1700 yogatimer nå, og er veldig mye tryggere og stødigere i lærerrollen enn da jeg startet. Men da var jo også elevene mine helt ferske, så de merket ikke så mye til det. Nå må jeg hele tiden skjerpe meg for å gi de mest ivrige og aktive studentene mine nye utfordringer, og det er helt fantastisk å se hva de etterhvert kan gjøre med kroppene sine. Jeg er ekstremt takknemlig over å ha så mange dedikerte elever for det er jo egentlig jeg som lærer av dem.

Hva er ditt mest minneverdige yoga-øyeblikk?
De to siste årene har jeg vært så heldig å få være med en gjeng amerikanske lærere på yogafilminnspilling i Bulgaria for nettyogaselskapet udaya.com. I fjor august arrangerte de i samme slengen yogafestivalen Udaya Live på et høyfjellshotell utenfor Sofia. Vi var kanskje 400 deltakere og hadde 25 av de beste yogalærne i verden til fritt valg på øverste hylle. Det aller mest uforglemmelige herfra var avslutningsklassen, da alle lærerne underviste 5 minutter hver i en slags pulserende yogastafett. Det er noe av det morsomte jeg har vært med på i hele mitt liv. Festivalen arrangeres i år også, og du burde slenge deg med. Helt uforglemmelig!

Hvordan får du din yogapraksis til å passe inn i hverdagen?
Siden jeg har gjort yogaundervisning til et yrke, og folk vil gjøre yoga når de ikke er på jobb, er jeg ofte borte når barna er hjemme. Men jeg prøver i hvert fall å praktisere selv på dagtid, mens barna er på skolen. Og så henter jeg dem tidlig og henger med dem så ofte jeg kan. For meg er den virkelig store yogaøvelsen å være mentalt til stede når jeg er sammen med dem – eller med andre – og ikke la tankene vandre av sted til jobb og praktiske gjøremål som alltid henger over meg i og med at jeg driver business helt for meg selv.

Hva gjør du når du ikke praktiserer yoga?
Når jeg ikke er sammen med familien, elsker jeg å gå på kino, være ute med venner eller aller helst på fest hjemme hos noen jeg kjenner. Da danser jeg gjerne hele natten til festen er over og jeg blir kastet ut. Hvis ikke jeg skal undervise dagen etter da. Det er strengt tatt bare søndager jeg har helt fri. Dette betyr at jeg fremdeles drikker alkohol, selv om jeg merker at jeg tåler mindre og mindre. Er blitt ekstremt sensitiv på hva jeg tar inn i kroppen etter at jeg begynte med yoga. Hvis ikke jeg bare er blitt bedre til å kjenne etter da?

Har du noen visdomsord du vil dele med oss?
Mitt inntrykk er at kvinner i Norge er veldig opptatt av prestasjon og at ting skal være perfekt. Jeg er i hvert fall det. Da jeg startet med yoga ble jeg frustrert fordi jeg ikke klarte alt med en gang. Jeg ville så gjerne rett inn i de vanskeligste øvelsene, jeg lot hodet styre og var ikke i kontakt med hva som foregikk i kroppen i det hele tatt. Jeg holdt pusten og prøvde å presse meg inn i formene jeg så på mattene rundt meg. Heldigvis hadde jeg en klok lærer som så hva jeg drev med. Han lærte meg at yoga ikke er en konkurranse, men handler om tålmodighet, ydmykhet, standhaftighet, overgivelse og ikke minst pust. At pusten er det viktigste redskapet for å forstå yogaens mysterier, og etterhvert oppnå den meditative tilstanden som gjorde meg så rolig. Det var først etter at jeg forsto dette at yogaen virkelig ble dyp, pleiende og livsviktig for meg. Og aksepten av at veien er målet har endret innstillingen min til mye her i livet. Jeg prøver å være mer her og nå enn å leve i fremtiden.

Hva vil du si for å motivere andre til å begynne med yoga?
95 prosent av de som kommer til meg for første gang sier at de er for stive til å gjøre yoga. Da sier jeg «Fint, det er derfor du skal gjøre yoga!». Yoga er en reise. For noen handler den om å hjelpe kroppen til å bli fleksibel, for andre handler den om å bygge styrke, og noen trenger rett og slett yoga for å lande eller få kontakt med kroppen sin. Yoga er ingen konkurranse om å komme ned i spagaten, men det å komme ned i spagaten kan være resultat av en lang, dedikert og konsentrert yogareise. Jeg var 37 år første gang jeg prøvde yoga, og hadde aldri vært i nærheten av å splitte beina. I dag trenger kroppen min at jeg gjør det flere ganger i uka, dette er blitt en del av vedlikeholdet jeg gjør for å holde meg åpen og fleksibel, både fysisk og mentalt. Men i mitt tilfelle lå det over 500 yogaøkter bak den første spagaten. Så det har vært en intens og krevende, men altså transformativ og nødvendig, reise. Og for meg har denne reisen handlet aller mest om pust, dedikasjon, presisjon og tålmodighet.

Noe annet du vil dele med oss?
Hvis du er interessert i å lære mer om yogaens historie, filosofi og bakenforliggende teori, har jeg forsøkt å skrive om dette på en enkel og lettfattelig måte i introduksjonsdelen av boken min, «Yoga – Din vei til balanse, flyt og styrke». Jeg hadde selv lett etter tekster som forklarer noe av det historiske og teoretiske bakteppet til den moderne yogaen – som fort kan virke veldig forvirrende og mystisk – på en måte jeg kunne forstå. Og nå har jeg prøvd å gjøre disse tingene forståelig for deg. Men egentlig er dette en teknisk instruksjonsbok der jeg går grundig gjennom 60 kjente yogastillinger med varianter brukt i vinyasa, før jeg bruker disse stillingene i 10 sekvenser av ulik lengde og med forskjellig fokus – som bakoverbøyer, vridninger, kjernemuskulatur osv. Dessuten har jeg lurt inn 8 restorative øvelser til slutt. Alt jeg elsker meg yoga, med andre ord. Håper du liker boka!

Alle bilder levert av Maria Fürst. Foto ©Oda Berby

Mari Fürst har gitt ut boken Yoga. Din vei til balanse, flyt og styrke.


Du kan bestille boken hennes her>>

Er du yogalærer og vil være med i Lumi Yoga Teachers Club?

Les mer vår Lumi Yoga Teachers Club her>>