Lumi Yoga Teachers Club Presenterer Yogaprofilen

Navn: Maren Eure
Studio: 3T-Treningssenter

Sted: Trondheim

Nettsted: www.3t.no

Hvorfor startet du med yoga?
Jeg var veldig plager med smerter i kroppen og var mye syk som barn/ungdom. Vi fant ikke ut før i voksen alder at dette skyltes min Morbus Crohn sykdom. Men som 16 åring fant jeg en flott Yoga for Nybegynner bok, der det sto om pusteteknikker, solhilsenene og enkle yogasekvenser. Dette ble starten på min yogapraksis, selv om jeg på den tiden holdt på for meg selv siden det ble sett på som litt alternativt her i Norge på den tiden. Jeg fikk mine barn og yogaen ble lagt litt på hyllen fram til jeg igjen tok opp yoga når jeg fant et fantastisk yogastudio i Trondheim, Zenit. Og begynte å fordype meg i flere yogaretninger. Som Ashtanga, Iyengar og Vinyasa.

Hvordan har din yogapraksis endret livet ditt?
Ved å fordype meg i yogaverdenen og spise vegetarisk klarte jeg lenge å holde sykdommen min i sjakk. Jeg fikk mere energi, livsglede og en enorm takknemlighet for livet. Jeg merket også at kropp og sjel ble mere åpen og tolerant, jeg dømmer ikke omverden så mye lengre, og ser alt og alle med nye og mere forståelsesfulle øyne. Leter etter det gode i alle, og viser forståelse for at ting kan være vanskelig og tøft til tider, men vil gjerne hjelpe til at lyset kommer fortere frem i tunellen. Nå mener jeg virkelig at alt skjer for en grunn, selv om vi kanskje ikke forstår hvorfor med det samme.

Fortell oss om din yogalivsstil
Jeg har vært heldig, bare 3,5 år etter jeg startet å fordype meg i yoga verdenen, spise vegetarisk og ta så mange kurs jeg fikk til ble jeg tilbydd en jobb hos 3T-Treningssenter som renholder. Men det tok ikke mange måneder før jeg selv hadde mine egne yoga- og mindfulness-timer. Det åpnet livet mitt. Nå har sykdommen gjort til at jeg har måttet opereres flere ganger, og jeg har nå fått stomi. Det har vært, og er til tider en kamp, men de dagene smertene er på det verste, og jeg ikke klarer de mest akrobatiske yogaøvelsene, klarer jeg fremdeles å meditere og bruke pusteteknikkene. Dette hjelper meg gjennom tøffe dager, og gjør de lyse igjen. Min yogalivsstil er at jeg gjør det jeg kan, og hver dag er forskjellig. Yogaen er alltid med meg og barna får delta i så mye de vil. Men noen vegetarianere blir de nok ikke med det første.

Hva gjør deg til en god yogalærer?
Det som gjør meg til en god yogalærer er at jeg er tålmodig, lytter, ser individet og legger opp timene for at alle skal få mestringsfølelse og glede av yogaen. Jeg velger øvelser og sekvenser som samspiller, og vil gi mersmak. Ønsker jo at timene mine kan inspirere folk til å gå videre og nå langt i sin yoga praksis.

Hva er ditt mest minneverdige yoga-øyeblikk?
Mitt mest minneverdige yogaøyeblikk, er nok da jeg reiste alene til en liten fjell-landsby i Italia. Der møtte jeg flere flotte mennesker, praktiserte yoga, mediterte og fordypet meg litt i yogahistorien. Jeg var uten den teknologiske omverdenen i et kloster. Ingen tv, mobil eller internett osv. Bare yoga, fellesskap og kjærlighet. Så reiste jeg på egenhånd rundt i Italia en stund, praktiserte, spiste god vegetarisk mat og ble kjent med nye mennesker. Det var rart å være borte fra barna så lenge og bare ha meg selv å «passe på». Men det er også en opplevelse jeg har med meg for alltid.

Hvordan får du din yogapraksis til å passe inn i hverdagen?
Hver dag er forskjellige. Jeg har vært så utrolig heldig å få instruere i det jeg brenner for mest. Gi bort gleden av yoga og meditasjon til andre, der er helt fantastisk!! De dagene det ikke er timer på planen, praktiseres det hjemme. Enten tidlig på morgenen før resten av huset våkner, eller på ettermiddagen/kvelden med barna. Jeg tar meg selv i å synge ut mantra for meg selv OFTE, noe spesielt minstemann i huset er veldig begeistret for. Hver yogaøkt trenger ikke nødvendigvis å vare 2 timer, av og til er kun noen pusteøvelser og meditasjon alt jeg rekker eller orker hvis sykdommen er ekkel, og andre dager kan jeg holde på i timevis.

Hva gjør du når du ikke praktiserer yoga?
Når jeg ikke praktiserer yoga eller er på jobb så er jeg en alenemor med alt det innebærer. Hus, hjem, lekser som skal gjøres, mat på bordet. Jeg er veldig glad i mine 3 barn, og bruker mye tid på dem, med kos og hygge. Prøver også å få litt vennetid med besøk og hygge. Noen partyjente (dame!) ble jeg ikke akkurat, men kan like en fin kveld ute med god mat, drikke og godt selskap med mye latter og prat. Når tiden og lommeboken sier ja reiser jeg også rundt for å oppleve nye plasser og kulturer.

Hva vil du si for å motivere andre til å begynne med yoga?
Slå av mobilen, tv, data osv. innimellom. Lær deg å bare «være», det kan virke unaturlig til å begynne med. Men når du begynner å få roen, vil en helt ny verden åpne seg. Du vil se på farger, verden, mennesker, naturen osv. med helt nye øyne. Og ikke minst, du vil være mere tilstede å klare og lytte. Virkelig lytte, i deg selv og det som skjer rundt deg. Og ikke minst, du vil bli tryggere og mere fornøyd med deg selv og ditt liv. Du er akkurat slik du skal være, vi trenger bare å kutte de båndene vi har til det teknologiske rundt oss, slik at vi kan se at vi kommer i alle farger og fasonger. Og det er fantastisk!!

Noe annet du vil dele med oss?
ALLE kan!! Absolutt alle kan praktisere yoga. Start det du er. Om du så “bare” starter med litt pusteøvelser, og noen enkle yogaøvelser er det knallbra. Du vil utvikle deg fort, vi har en helt fantastisk kropp som lærer med tid og øvelse. Jeg har en alvorlig grad av sykdommen Crohn og stomi på magen, og enkelte dager har jeg store smerter og null energi, men da gjør jeg det jeg klarer. Er det bare 2-3 øvelser den ene dagen er jeg stolt, for jeg vet neste dag vil jeg klare litt mere. Jeg jobber meg opp igjen etter hver operasjon. Så du vil også kunne starte uansett utgangspunkt. Det er nå så utrolig mange flinke yoga instruktører som vil guide deg trygt gjennom øvelser om du virkelig vil prøve deg litt. Det er bøker, grupper på internett og facebook. Dette klarer du, og jeg er helt sikker på at hvis du står oppi yoga verdenen en stund vil du bli bitt av basillen. Om du vil leve fult ut som yogi, eller ha yoga som tilleggs trening. Alt er lov!!

Alle bilder levert av Maren Eure.

Er du yogalærer og vil være med i Lumi Yoga Teachers Club?

Les mer vår Lumi Yoga Teachers Club her>>