Lumi Yoga Teachers Club Presenterer Yogaprofilen

LumiYogaprofilen Karin Mæland

Navn: Karin Mæland

Studio: Puro Yoga

Sted: Oslo

Nettsted: www.puroyoga.no

 

Hvorfor startet du med yoga?

Da jeg startet med yoga, handlet det mest om trening og stretching for meg. Det tok litt tid før jeg oppdaget effekten av yoga og begynte å endre livsstil for å utfordre filosofien og se om den virkelig kunne holde det den lovte. Men så langt har den faktisk gjort det.

 

Hvordan har din yogapraksis endret livet ditt?

Yoga har gitt meg en stødigere mental tilstedeværelse, større sensitivitet for hvem jeg er og større tillit til livet. Fra utsiden kan det se ut som jeg har tatt noen ulogiske valg, men for meg kjennes det som livet har blitt enklere og mer gledesfylt.

 

Fortell oss om din yogalivsstil

Jo lenger jeg holder på med yoga og jo mer jeg lærer, desto større blir ønsket om å inkludere flere aspekter av yoga i livet. Ashtanga yoga med sine åtte trinn er et godt utgangspunkt fordi det er en logisk og relativt lett tilgjengelig praksis. Et sett av etiske leveregler danner fundamentet, og så bygger man på med ulike øvelser som i større og større grad fokuserer på mental konsentrasjon. Man begynner med asanas og fortsetter via pranayama til mer spesifikke typer meditasjonspraksis når man er klar for det. Men fellersnevneren for alt dette er egentlig å bringe sinnet til ro – å kjenne fred. Uten fred i sinnet, hvordan kan man kjenne glede, spør Krishna i Bhagavad Gita og viser til fred i sinnet som et tegn på stødighet i yoga. Det er flere veier dit, men ashtanga yoga er en metode som lar seg gjøre til en livsstil.

 

Hva gjør deg til en god yogalærer?

Yoga kan vel egentlig ikke læres bort. Man kan undervise de teknikkene man selv har lært, og så håpe at det gir en opplevelse av yoga for studentene uten at man forkludrer den for mye med det man selv forestiller seg at yoga skal være. I India har spirituell undervisning tradisjonelt foregått ved at man har bodd sammen med sin lærer eller guru. Og grunnen er nettopp den at spirituell innsikt ikke kommer ved intellektuell tilegning av kunnskap, men ved praksis og ved en subtil overføring av visdom fra læreren ved at man tilbringer tid sammen med ham eller henne. En lærer formidler best den innsikt han selv har fått via praksis og erfaring. Derfor tror jeg at en stødig egenpraksis og en stadig villighet til selv å lære mer er selve grunnlaget for å undervise.

LumiYogaprofilen Karin Mæland

 

Hva er ditt mest minneverdige yogaøyeblikk?

Da Eddie Stern ble stilt et lignende spørsmål på en forelesning, svarte han noe slikt som at han ikke syntes spørsmålet hadde relevans, for han ville ikke la seg definere av fortiden. Jeg likte svaret hans. Livet er en lang rekke av øyeblikk til å praktisere yoga. Yogapraksisen har jo til hensikt å øke evnen til tilstedeværelse nettopp i øyeblikket. Slik sett blir det en selvmotsigelse å forsøke å holde fast ved noe som allerede har passert. Jo, det er klart jeg har hatt mange fine opplevelser i yoga som har inspirert meg til å fortsette. Men santosha, eller tilfredshet med det som er her og nå er helt basalt i yoga og slik sett også en del av praksisen.

 

Hvordan får du din yogapraksis til å passe inn i hverdagen?

Neei, jeg vil vel heller si at det er hverdagen som er yogapraksis. Yogapraksisen skjer jo ikke bare på matta. Visst er det en viktig del av praksisen, men yoga er mer en mental innstilling til livet enn det er en rekke av posisjoner utført i løpet av et par timer om morgenen. ”Samatvam yoga uchyate” sier Krishna i Bhagavad Gita; Yoga er sinnsro.

 

Hva gjør du når du ikke praktiserer yoga?

Utifra det jeg nettopp har sagt, så blir det de øyeblikkene i livet da jeg mister sinnsroen og likevekten. Jeg hadde løyet om jeg ikke innrømmet at det fremdeles er en del av dem.

 

Har du noen visdomsord du vil dele med oss?

Puro Yoga henger det et sitat av Ralph W Emerson jeg leser hver dag; ”Let us be silent, that we may hear the whispers of the gods”.  Visdom finnes der i oss alle, men vi må våge å være stille og ta oss tid til å lytte.

 

Hva vil du si for å motivere andre til å begynne med yoga?

Enhver grunn til å gjøre yoga er en god grunn.

 

Noe annet du vil dele med oss?

Takknemlighet til lærerne mine som har inkludert meg i denne rike visdomstradisjonen, og takknemlighet til studentene mine som inspirerer og utfordrer meg.

 

Vi sier tusen takk til Karin Mæland for at hun stilte opp på vårt Lumi Yoga Teachers Club intervju og delte sine yogaerfaringer og -betraktninger med oss.

Alle bilder ©Nicki Twang. Nettsted: twang.no

Legg igjen en kommentar