Lumi Yoga Teachers Club Presenterer Yogaprofilen

Hanne Engebraateh Ashtanga Yoga Fredrikstad

Navn: Hanne Kjersem Vestre

Studio: HiYoga  

Sted: Majorstuen Oslo 

Nettsted: HiYoga.no 

 

Hvorfor startet du med yoga?

Da jeg gikk på videregående var jeg svært søkende, og lette etter mer dybde i livet mitt. Jeg ble trukket mot åndelige og spirituelle praksiser, og begynte å meditere. Jeg forsøkte meg på noen yogaklasser, men tilbudet i Oslo på midten av 90-tallet var ganske begrenset. Da jeg begynte å reise etter videregående, ble jeg introdusert for både Sivananda Yoga, Kriya Yoga og Ashtanga Yoga. Det ble raskt Ashtanga Yoga som ble min daglige praksis, mye fordi jeg opplevde den som en radikalt transformativ praksis, som passet mitt lynne og min kropp. Jeg opplevde Ashtanga som dyptgripende både fysisk, åndelig, psykisk og emosjonelt. Ashtanga Yoga har vært en stor del av livet mitt siden jeg var 21, da jeg bodde og jobbet ved et yogasenter i Thailand, og utviklet en daglig praksis. Det var også her jeg begynte å assistere og etterhvert undervise litt, og skjønte at yoga ville være med på å forme meg som menneske, og prege livet mitt i stor grad. Yoga gav meg mening, forankring og ro, i tillegg til livsglede og trygghet.

 

Hvordan har din yogapraksis endret livet ditt?

I og med at jeg begynte med yoga såpass tidlig i livet, er det vanskelig å si hvordan det har endret ting. Men at yoga preger livet mitt i stor grad, er det ingen tvil om. Yoga har preget alle faser av livet mitt fra de tidlige 20-årene, der jeg  fikk anledning til å gå dypt i meg selv, i praksisen og i filosofien. Senere har yogaen hjulpet meg igjennom vanskelige deler av livet som samlivsbrudd og oppbrudd. Under graviditet, fødsel og småbarnsperioden var yoga med på å lette mye av dette, og opprettholde kontakten med noe dypere i meg selv, midt i en periode der det hverdagslige fort kan få spille hovedrollen. Nå som jeg har nådd midten av 30-årene, opplever jeg yogaen på en litt annen måte. Praksisen er en del av livet mitt, den speiler hvor jeg er, hvordan jeg har det, og hva jeg kanskje burde se litt nøyere på i meg selv. Å ha studert og lest yogafilosofi i mange år, har også gitt meg en opplevelse av å være “hjemme” i verden, jeg har funnet fred med min livs- og verdensanskuelse. Det kjennes både trygt og meningsfullt, og frigjør mye kreativ energi som jeg kan bruke både i studio, og gi til elever og de jeg er glad i.

 

Fortell oss om din yogalivsstil

Det er alltid morsomt å tenke over min livsstil når jeg skal gi en presentasjon av meg selv. På mange måter kan man jo si at jeg har blitt et slags resultat av mange år med jevnlig yogapraksis og fordypning. Fra det å ha en daglig asanapraksis, til å oppleve meditasjon som en like naturlig del av dagen som å pusse tenner kan man jo si at yoga er ganske integrert i hverdagen min. 

En typisk dag kan se omtrent slik ut: Fordi jeg er mamma og har en mann som ikke praktiserer yoga, begynner den ytre manifestasjonen av min yogalivsstil først når jeg kommer til studioet på morgenen. Her tenner jeg lys og gjør studioet klart for Mysorepraksis, eller hvis en av de andre lærerne har vært her før meg, går jeg i gang med undervisning. Etter endt Mysoreundervisning er det rom for min egen praksis, som tar ca 2 timer. Ettermiddagen i studioet går med til felles lunsj for oss som er på jobb, og å håndtere den praktiske daglige driften av et yogastudio. På ettermiddagen er det av og til undervisning, eller så henter jeg sønnen min i barnehagen. Vi gjør ofte litt yoga sammen hjemme, han har sin egen yogamatte, som vi kan ligge og leke oss med acro yoga på. Om kvelden bringer jeg ofte inn affirmasjoner eller bevissthetsøvelser når han skal legge seg. Vi snakker om det å kjenne på følelser som sitter i kroppen, å være glad i seg selv og fornøyd med seg selv, og hvordan pusten og hodet blir rolig når man skal legge seg til å sove. Jeg gjør det samme selv, før jeg faller til ro for dagen.

Andre deler av livet mitt som preges av yoga, er jo at jeg innimellom holder kurs utenfor studioet, og reiser vekk for å fordype meg. To ganger i året holder jeg yogalærerutdanning for Elixia i 5 uker, og det er helt fantastisk gøy. Det er et kjempeprivilegium å få lov til å følge opp elever så tett og dypt over en så intens periode. Nå snart skal jeg til Italia og holde en ukes retreat i et kloster sammen med Pernille Bønkan fra Puro Yoga, og det blir helt fantastisk. Sånne ting gjør at jeg føler at jeg har verdens beste jobb, og at jeg er den heldigste kvinnen i verden. Det er også utrolig å kunne f.eks reise til Gøteborg på workshop med Richard Freeman, og si at det er en del av jobben min. Av og til må jeg bare klype meg selv i armen.

 

Hva gjør deg til en god yogalærer?

Sånt er jo vanskelig å svare på når det gjelder en selv, men jeg gjør et forsøk. Først og fremst tror jeg det beror på to ting. Jeg er genuint interessert i, og glad i mennesker. Jeg synes mennesker er utrolig spennende, og det er gøy å få lov til å jobbe med mennesker, og være med på å skape rom for mine elevers dypdykk i seg selv. Samtidig drar jeg enormt nytte av at jeg har praktisert i over 15 år, og undervist fra jeg var 21. Jeg er en helt annen lærer i dag, enn det jeg var da jeg var 27. Både fordi jeg har praktisert og undervist lenger, men også fordi jeg har levd lenger som menneske, og fått mer livserfaring. Man skal ikke undervurdere dette aspektet heller, og jeg føler at det gir meg en evne til å se mennesker på en måte jeg ikke gjorde for ti år siden. 

Jeg har vært i yogamiljøet i Norge lenge, og lærer mye av alle som er med på å skape dette minisamfunnet. Mine kollegaer, mine lærere, og mine elever er alle kilder til mer erfaring, kunnskap og inspirasjon, og jeg tror at det er med på gi meg kvaliteter som yogalærer. Jeg elsker at jeg har et stort nettverk i miljøet, og svært takknemlig for det. 

Yogaprofilen Hanne Engebraaten Ashtanga Yoga Fredrikstad

Hva er ditt mest minneverdige yoga-øyeblikk?

Jeg har hatt mange minneverdige øyeblikk. Da jeg som 24-åring traff David Swenson for første gang, og gikk teacher trainingen med ham – det opplevdes som stort, husker jeg. Jeg husker jeg spiste lunsj med ham og kona Shelley, og to andre studenter, det var litt som å spise lunsj med Michael Jackson eller Prince av yogaverdenen. Det har vært flere slike øyeblikk, det var alltid stort å få praktisere under de “store” personlighetene i Ashtangatradisjonen, og jeg følte meg alltid like beæret, faktisk. Allikevel var nok min første gang i Mysore, og praksis under Pattabhi Jois det største yogaøyeblikket for meg. Å bli vinket inn av Sharath, og komme inn på kontoret til Guruji, som skulle registrere meg og ordne det praktiske, var veldig spesielt. Hele den perioden i Mysore var stor, men å få praktisere under Guruji som nå har gått bort, vil for alltid være et av de aller største øyeblikkene i mitt liv.

 

Hvordan får du din yogapraksis til å passe inn i hverdagen?

Jeg er heldig som har yoga som en del av jobben min, og jeg må praktisere for å i det hele tatt kunne drive med det jeg gjør. Allikevel er det som daglig leder av et yogastudio, og med tidsklemmen alle småbarnsmødre opplever, noe jeg faktisk må sette av tid til. Innimellom greier jeg å opprettholde den foreskrevne “6-dager i uken, bortsett fra månedager og de tre første dagene av menstruasjonen”-regelen som ashtangiene etterstreber, og av og til ikke. Heldigvis har jeg blitt mer fleksibel med årene, og jeg vet at det ikke er livsviktig å følge reglene bestandig. Yoga skal jo gjøre det mer fleksibel, ikke mindre, og det gjelder også tilknytning til asanapraksisen.

 

Hva gjør du når du ikke praktiserer yoga?

Jeg jobber mye. Og leser, og er sammen med de jeg er glad i. Ellers har sønnen min en shetlandsponni i stallen til en venninne, så vi er mye der og rir sammen. (jeg rir selvfølgelig ikke på shetlandsponnien… men på en litt større hest :D)

 

Har du noen visdomsord du vil dele med oss?

Nå er ikke jeg noen stor fan av å dele ut visdomsord. Men en setning som har betydd og betyr mye for meg, er at alt er forgjengelig. Dette er jo kjernen i deler av østlig filosofi, og kanskje veldig åpenbart. Allikevel opplever jeg at det er lettere å flyte med livet, nyte det når det er godt, og oppleve mindre smerte når det er vondt, ved å huske på dette. Livet blir sterkere, vakrere og lettere for meg ved å ha dette langt fremme i bevisstheten. Å ikke kjempe så hardt, holde så fast, sloss så mye med livets med- og motgang, men heller gi slipp, gi meg hen, ha tillit til livet – det blir lettere ved tanken på dette. Jeg opplever mye større frihet i livet igjennom bevissthet rundt det forgjengelige i alt.

 

Hva vil du si for å motivere andre til å begynne med yoga?

Har du lyst til å prøve, så prøv! Yoga er for alle, uansett om du er stiv eller myk, ung eller gammel, toppidrettsutøver eller aldri har prøvd deg på noe fysisk før. Vi kan alle hente verdifulle redskaper til livet utfra yoga, så hvis du er nysgjerrig anbefaler jeg deg å prøve.

 

Noe annet du vil dele med oss?
Nei 🙂

 

Vi sier tusen takk til Hanne Kjersem Vestre for at hun stilte opp på vårt første Lumi Yoga Teachers Club intervju og delte sine yogaerfaringer og -betraktninger med oss.

Alle bilder ©Nicki Twang Nettsted: twang.no