Lumi Yoga Teachers Club Presenterer Yogaprofilen

h7 ny ny

Navn: Ann-Hege Pedersen

Studio: Studio Nille, Stamina, Nettyoga og selvstendig

Sted: Larvik

Nettsted:  nettyoga.no

 

Hvorfor startet du med yoga?

Fysisk aktivitet har alltid vært en selvfølge for meg. Veien til yoga har gått via ulike treningsformer og stadig nye utfordringer. Jeg falt for flyten i bevegelsene og den fysiske utfordringen på matten, og når effekten av yogaen kom etter det første året var det et enkelt valg å la yogaen få plass i livet. Da kom også interessen for å lære mer. Nå trener jeg dans og yoga kontinuerlig, for indre balanse og større bevissthet.

 

Hvordan har din yogapraksis endret livet ditt?

Gjennom å praktisere yoga har jeg fått erfare det fantastiske samspillet mellom kropp og sjel. Yogaen er kraftfull, og hver dag oppdager jeg noe nytt om meg selv. Da jeg var barn fikk jeg diagnosen skoliose, og en lang periode med ulike behandlingsmetoder, fulgte korsett, fysioterapi og ikke minst sterke smertestillende tabletter. Også som barn og tenåring likte jeg å være fysisk, så korsettet ble etter hvert lagt bort slik at jeg kunne bevege meg fritt. Jeg ”tok på meg” mitt eget usynlige korsett; trakk inn magen, ribbene og løftet meg opp inne i meg selv, for å lure omgivelsene til å tro at jeg hadde korsettet på. Og jeg ble friskere og sterkere. Jeg rettet meg selv opp 25-30 grader uten korsett, noe som var ”umulig”. Som voksen begynte jeg å tenke på dette, og det har vært en stor del av min motivasjon. Kan jeg, så kan du. Tidlig i mitt voksne liv ble dansen tatt fra meg, fordi det ikke var bra for ryggen min. Jeg fikk beskjed om å holde ryggen i ro, bare bøye i hofteledd og øverst i nakken. Dans, yoga og ryggsekk var ikke ment for meg. Jeg husker at jeg gråt. Dagene ble fylt med smertestillende igjen, og jeg ble delvis ufør. Det var da bestemte jeg meg for andre gang i mitt liv å gå mot strømmen. Jeg tok tilbake dansen og jeg begynte med yoga. Jeg har etter dette hatt mange fantastiske år, hvor min lidenskap har vært å spre treningsglede. Jeg smiler for meg selv når jeg snakker om å holde ryggen rett, for jeg vet hvordan jeg selv ser ut under huden. Jeg smiler når jeg snakker om parallelle føtter i matten og ser ned på tærne mine. Selv står jeg med en forskyvning på grunn av et rotert bekken. Men hva gjøre vel det så lenge opplevelsen er god?

 

Fortell oss om din yogalivsstil

Nå er jeg under utdannelse for å bli yogaterapeut, og som en del av utdannelsen skal vi gjøre yoga før klokken syv om morgenen. Hver dag. I starten trodde jeg aldri at jeg skulle klare å disiplinere meg selv til å trene mer enn hva jeg allerede gjør, og i alle fall ikke om morgenen. Jeg liker å sove! Men jeg har klart det, og nå våkner jeg selv uten klokke og gleder meg til min lille fredfulle stund på ullmatten. Jeg skriver yogadagbok for å huske min egen reise. Jeg skriver om motstand jeg møter i meg selv i form av både følelser og tanker, om gleden over å komme dypere inn i en yogaposisjon, og om hvordan jeg har det etterpå.

Jeg ser at jeg har yogaen med meg i det meste jeg gjør. Fordi jeg har jobbet med min mentale og emosjonelle stabilitet, så står jeg også mer stødig enn før. Jeg velger mer selv hva jeg vil reagere på og ikke.

 

Hva gjør deg til en god yogalærer?

Jeg er opptatt av at alle skal få en god fysisk og mental opplevelse når de trener yoga hos meg. Glede er også viktig, og jeg liker å dele min glede med andre. Min yogastil er basert på mine egne erfaringer som yogainstruktør og danser, og treningsverden. Og ikke minst er den basert på min egen praktisering. Ut ifra det har jeg formet min stil, som stadig er under utvikling. Jeg er ikke opptatt av det perfekte – jeg er opptatt av selve opplevelsen.

Ann-Hege Pedersen Nettyoga.no

Hva er ditt mest minneverdige yoga-øyeblikk?

Det har vært mange magiske øyeblikk innen yoga. Yoga på Gaustatoppen i soloppgang. Yoga på Hardangervidda med mose under føttene og vind i håret. Min første meditasjon til gong. Men det som gleder meg aller mest, er å dele yogaen med andre. Jeg føler at hver dag er minneverdig på sin måte.

 

Hvordan får du din yogapraksis til å passe inn i hverdagen?

Det du vil, det får du til. Jeg stiller klokken til å ringe litt tidligere i tilfelle jeg ikke våkner, og så går det helt fint å velge bort tid foran tv eller data for å gjøre yoga eller å meditere. Og så er jeg heldig som har trening som yrke. Jeg underviser yoga og annen yogainspirert trening fem dager i uken, lager program til NettYoga, og arrangerer i tillegg yogaopplevelser både der du er, og på fjell og vidde. Derfor er yoga en naturlig del av hverdagen.

 

Hva gjør du når du ikke praktiserer yoga?

Hvis jeg har fritid helt for meg selv, så liker jeg å ha det helt stille. Jeg liker å være ved sjøen, og jeg trives aller best når det blåser som verst. Jeg liker å lese bøker jeg kan lære noe av, og jeg liker å gå tur. Jeg er mamma til to, en voksen datter og en litt yngre sønn. Begge to har arvet mine interesser for fysisk aktivitet, så det har alltid vært naturlig å leke med bevegelse i stua.

 

Har du noen visdomsord du vil dele med oss?

Jeg har ikke noen visdomsord, men det er et ord jeg alltid har med meg. Balanse. Kjenn etter hva du trenger akkurat her og nå for å skape balanse i kropp og sinn.

 

Hva vil du si for å motivere andre til å begynne med yoga?

Du trenger hverken å være sterk, rask eller myk som en akrobat for å gjøre yoga. Hvis du har lyst til å prøve, kom akkurat som den du er. Yoga er for alle, og det du lærer kan du ta med deg i alt det andre du gjør.

 

Noe annet du vil dele med oss?
Øk din kroppsbevissthet, slik at du kan ta gode valg når innsiden av deg ber om oppmerksomhet. Det er ikke sikkert du trenger medisin for å stenge av en reaksjon eller en følelse. Det er ikke bare den fysiske kroppen som trenger trening, du trenger også å lære å kjenne deg selv. Dette er ikke noe som kommer gratis, men må trenes på akkurat som når du trener styrke og kondisjon.

Da jeg hadde tatt mitt første yogakurs og undervist en stund, følte jeg at jeg kunne mye om yoga. Så gikk livet videre og det gav meg ny kunnskap. Nå vet jeg at jeg kan så lite, for yoga er så stort. Men det jeg har erfart og det jeg nå lærer på min vei for å bli yogaterapeut, vil jeg gjerne dele med andre. Derfor kom NettYoga som en gave til meg. Min uke har også bare 7 dager, og jeg har ikke mulighet til å jobbe mer enn det jeg gjør akkurat nå. Men ved å bli digital, kan jeg få delt min yoga med mange flere ☺

 

Vi sier tusen takk til Ann-Hege Pedersen for at hun stilte opp på vårt Lumi Yoga Teachers Club intervju og delte sine yogaerfaringer og -betraktninger med oss.

Alle bilder levert av Ann-Hege Pedersen

Legg igjen en kommentar