Lumi Yoga Teachers Club Presenterer Yogaprofilen

Katinka Sætersdal Remøe

Navn: Katinka Sætersdal Remøe

Studio: Selvstendig, Romsdal yoga

Sted: Åndalsnes

Nettstedwww.katinkaremoe.com, www.romsdalyoga.no

 

Hvorfor startet du med yoga?

Jeg ble introdusert for yoga av den gamle tanten til faren min som bodde på en øy på Sunnmøre. Hun hadde reist mye i India og jeg ble helt bergtatt av historiene hun fortalte om landet, kulturen og ikke minst yoga som hun var så lidenskapelig opptatt av. Det å se en 80-år gammel dame i mørkerosa pysjamas gjøre merkelige stillinger på gulvet var ikke akkurat hverdagskost for en ungdomsskoleelev og satte sine spor!!

Jeg ble forferdelig nysgjerrig og på videregående gikk jeg mitt første yoga kurs gjennom folkeundervisningen. Det var også da jeg begynte å snuse i yoga bøker og å eksperimentere med stillinger på egenhånd. Jeg var en skikkelig sportsfanatiker og ble veldig tiltrukket av hvor sterk, lett og smidig jeg ble i kroppen av yoga stillingene. I tillegg ble jeg fascinert av det litt mystiske med at en så gammel tradisjon hadde holdt seg levende så lenge og blitt så “global.” Da måtte den jo ha noe for seg? Og det hadde den. Langt utover en bøyelig og sterk kropp!

 

Hvordan har din yogapraksis endret livet ditt?

Ved å ha gått fra å være en hobby til å bli mer og mer en livsstil kanskje? Jeg har flyttet veldig mye på meg, både utenlands og innenlands, og i perioder bodd på steder hvor jeg ikke har kunnet drive med andre interesser som gir meg mye mening. Reiseyogamatta har jeg alltid kunnet ta med, og til tider har den fungert som et slags “hjem” der jeg har kunnet roe meg ned, holde på med noe kjent og jobbe med å takle vanskelige situasjoner i mitt eget tempo. Praksisen har vært noe stabilt i veldig mye ustabilt, og blitt gradvis mer integrert i hverdagen etterhvert som jeg har erfart hvilket verktøy den er i å takle forholdet jeg har til meg selv såvel som til de rundt meg.

 

Fortell oss om din yogalivsstil

Det må være at jeg prøver å finne en balanse og ro i alt jeg gjør, som ikke alltid er like lett! Yamas og niyamas er bærebjelken og noe jeg prøver å integrere så godt jeg kan i alt fra å ha et sunt forhold til trening til å bli klarere og tydeligere i forholdet mitt til andre mennesker. Jeg er veldig glad i å skrive, da får jeg strukturert tankene mine, og har en liten bok hvor jeg skribler ned tanker og refleksjoner som jeg henter opp igjen i yoga litteraturen når jeg har tid! Ellers er det å ha en regelmessig asana praksis veldig viktig for meg. Jeg er rastløs og håpløst nysgjerrig, og elsker å planlegge nye prosjekter og reisemål. Dette gjør at jeg har litt lett for å leve mer i fremtiden enn nåtiden og tenke at gresset er så mye grønnere på den andre siden av gjerdet. På matta får jeg jobbet med å være tilstede og å roe ned et til tider litt for aktivt hode.

 

Hva gjør deg til en god yogalærer?

Jeg er veldig glad i å jobbe med mennesker og liker å formidle, spesielt når det er noe jeg brenner for. Og yoga brenner jeg for så da smitter det forhåpentligvis over!

Katinka Sætersdal Remøe yogaprofil

 

Hva er ditt mest minneverdige yogaøyeblikk?

Oi, de er det mange av og det er vanskelig å plukke ut ett over så mange år. Men, dette siste året har vært veldig spesielt. Det var spesielt å komme til Mysore som jeg hadde hørt så mye om og å praktisere ved KPJAYI med Sharat. Og det var spesielt å være med Back In the Ring gjengen på turer i fjellet og høre dem fortelle om hvordan yoga hadde forandret livet deres. Men de sterkeste øyeblikkene tror jeg har vært under samtaler og foredrag med Alexander Medin i klassisk yoga filosofi. Jeg er sjeleglad for at jeg valgte å ta lærerutdannelsen hans i Ashtanga ved Puro Yoga og er evig takknemlig for å ha fått muligheten til å studere med en så kunnskapsrik lærer.

 

Hvordan får du din yogapraksis til å passe inn i hverdagen?

Dette året har jeg fordypet meg i Ashtanga Yoga og tatt en lærerutdannelse ved Puro Yoga i Oslo. Jeg har prøvd å følge “6-dager-i-uka-prinsippet” i ashtanga systemet, og praktisert Mysore mye på egenhånd siden vi ikke har dette tilbudet der jeg bor. Det har vært utfordende, ikke bare fordi jeg praktiserer alene men fordi jeg blir så sliten at jeg har måttet offre andre aktiviteter senere på dagen! Når det er sagt gir denne praksisen meg enormt mye og er noe jeg ikke vil være forruten så nå prøver jeg å tilpasse jobb og aktiviter så godt jeg kan. Er jeg sliten en dag eller vet jeg skal ut på en løpe- eller fjelltur senere på dagen korter jeg ned på morgenpraksisen eller tar kun pusteøvelser og meditasjon. På lørdager såvel som på måne- og menstruasjonsdagene tar jeg kanskje en yin økt eller restorative øvelser. Det er en deilig motvekt til den veldig fysiske ashtanga praksisen!

 

Hva gjør du når du ikke praktiserer yoga?

Yoga er noe jeg prøver å praktisere hele tiden, om det så er på matta i form av asanas, i forholdet med venner og familie, eller i jobben. Det er jo en livsstil og reflekteres i forholdet jeg har til livet og hverdagen. Når jeg ikke driver med asana praksisen på matta er jeg nok på løpetur eller i fjellet, på reisefot, eller med venner og familie. Jeg elsker å lese og skrive, så sjansen er også stor for at jeg sitter og grubler bak Mac’n på neste artikkel for Elephant Journal!

 

Har du noen visdomsord du vil dele med oss?

“Vær der du er, og ikke der du ikke er.” Moren min pleide å sitere dette sitatet av Baloo fra Jungelboken når jeg drømte meg bort i eventyrplanlegging som liten, og det ligger utrolig mye yoga i dette. Baloo var en skikkelig yogi!

 

Hva vil du si for å motivere andre til å begynne med yoga?

Prøv! Hva har du egentlig å tape? Yoga er for alle, både gamle og unge, tjukke og tynne, de stive og de altfor myke. Vær tålmodig og prøv litt forskjellige stiler og lærere. Ikke sammenlign deg med andre, vi er alle forskjellige og har ulike behov i forhold til personlighet og situasjon i livet. Det tok lang tid før jeg fant en lærer som “snakket” til meg og det gjorde underverker for yoga praksisen min. Liker du det ikke er det bare slutte.

 

Noe annet du vil dele med oss?

Nope.

 

Vi sier tusen takk til Katinka Sætersdal Remøe for at hun delte sine yogaerfaringer og -betraktninger med oss.

Alle bilder ©Christine Love Hewitt, www.yogicphotos.com

Legg igjen en kommentar