Lumi Yoga Teachers Club Presenterer Yogaprofilen

Navn: Anne Siv Aasen
Studio: Solvik Yoga

Sted: Jørpeland

Nettsted: www.solvikyoga.no

Hvorfor startet du med yoga?
Jeg gjorde yoga av og på i perioder på treningssenter for mange, mange år siden. Yoga var da min uttøyningsdel etter styrketrening. Etter et prolaps i korsryggen med påfølgende isjas og operasjon som ikke gikk som planlagt, «det handlet om å redde livet ditt, i stedet for å fullføre operasjonen», skulle jeg i følge operasjonslege være bevegelseshemmet resten av livet. Dette, samtidig som jeg var i en stor familiekrise som var traumatisk og jeg var under stort press, fant jeg tilbake til yoga, men en annen yogastil enn jeg hadde gjort tidligere.  Yoga hjalp meg til å lindre smerter i ryggen, rette ut ryggen igjen og samtidig håndtere og stå i presset på en helt annerledes måte. Yoga hjalp meg også til å endre ulike mønster i livet, å sette sunne grenser for meg selv og å være god mot meg selv.

Hvordan har din yogapraksis endret livet ditt?
Jeg har fått et mye mer balansert liv. Fra å være flink-pike og perfeksjonist på meg selv med høye krav til egen innsats og hele tiden passe på at de rundt meg skulle ha det bra, til å gjøre gode ting for meg selv og å ta vare på meg selv med en mer avslappet holdning til livet. Tidligere tok jeg ikke hensyn til at kroppen var sliten og trengte ro, jeg kjørte på til det smalt og ladet akkurat nok til å fortsette reset. Fra å få sjokkbeskjeden om å være bevegelseshemmet livet ut, er jeg så utrolig takknemlig for at med yoga som verktøy har jeg klart å motbevist dette. Jeg har fortsatt store utfordringer med ryggen og isjas, men med nok tid på yogamatten, går jeg av den som en helt annen person enn når jeg gikk på yogamatten. Resepten på smertestillende ble aldri fornyet etter at jeg startet med yoga. Yoga er mitt viktigste verktøy gjennom hverdagen, fysisk og emosjonelt/ psykisk og det har endret livet mitt til så mye godt. Jeg er så takknemlig.

Fortell oss om din yogalivsstil
Yoga er med meg over alt. På grunn av prolaps og isjas styrer smertene og stivheten om jeg må starte med yoga allerede fra jeg trør ut av sengen eller om jeg praktiserer gjennom dagen. Noen dager er enormt utfordrende når det kommer til tid. En travel hverdag som alenemamma med tvillinger, oppbygging av eget firma og mye av undervisningen foregår på kveldstid eller i helger. Yoga lærer meg å ta et hinder om gangen og hvordan møte de ulike utfordringene og oppgavene gjennom hverdagen på en helt annen måte enn jeg gjorde tidligere. Yoga fungerer for meg som stressmestring på høyt plan. Barna mine og jeg leker mye med yoga og det er blitt fast rutine med yogalek og acroyoga i stua, samtidig som vi finner ro, kobler ut alt rundt oss og mediterer. Skikkelig kvalitestid.

Hva gjør deg til en god yogalærer?
Jeg lærer mye av elevene mine, samtidig som jeg fordyper meg så mye som mulig i ulike emner og praktiserer med dyktige yogalærere fra yogaskolen min og rundt om i verden der jeg velger å dra på fordypning. Min egen historie og erfaring med yoga har gitt meg så mye og jeg ønsker så gjerne å dele denne erfaringen med andre. Yoga er et så fantastisk verktøy.

 

Hva er ditt mest minneverdige yoga-øyeblikk?
Det er vanskelig å bare nevne en ting, jeg har valgt å nevne tre av flere minneverdige øyeblikk.

En av hovedlærerne mine sa tidlig: Anne, du underviser med et alt for stort hjerte, du må lære å lukke hjertet ditt litt for å ta vare på deg selv ellers brenner du deg ut. Det betød så mye for meg at hun så meg og ville gi råd til hvordan å bli en bedre yogalærer som også betyr å være god mot seg selv.

Å bli invitert til den indiske ambassaden i Bali og invitasjon til å undervise på Den Internasjonale Yogadagen i Denpasar 21. juni 2015. Det var stort. Over 3.500 mennesker var tilstede og jeg hadde ansvaret for å instruere/ justere en store gruppe yogis/ yoginis. Flere av dem har blitt mine gode venner etter dette arrangementet.

Elevene mine på Solvik YOGA og i yogastudio der jeg gjesteunderviser hjemme og i utlandet. Å kunne observere den utviklingen, gleden og takknemligheten ansiktene deres viser.

Hvordan får du din yogapraksis til å passe inn i hverdagen?
Dagsformen på ryggen bestemmer mye av yogapraksisen min i hverdagen. Noen ganger er det det første jeg må gjøre, om det er på baderomsgulvet mens barna bader eller på stuegulvet i pysjamasen. Andre ganger legger jeg yogapraksisen mellom møter og kontorarbeid, eller i forkant av yogaklassene når jeg underviser. Jeg reiser en del og gjør også yoga i fly på langdistanse eller på flyplassen om transfertiden er lang. Det fine med yoga er at du kan gjøre det over alt.

Hva gjør du når du ikke praktiserer yoga?
Med eget firma blir det en del jobb og så underviser jeg jo faste timer på Solvik YOGA og har ulike oppdrag rundt om. Jeg prioriterer kvalitetstid med barna når de er hos meg, og gleder meg til gode opplevelser i skog og mark, god mat, være med venner og familie, reiser og å fotografere (hobbyfotograf).  En dag på sofa er heller ikke å forakte foran en god tv-serie.

Har du noen visdomsord du vil dele med oss?
Det er yoga for deg og bare deg. Din styrke er å lytte til kroppen din hva den forteller deg. Gjør yoga ut i fra hvordan kroppen din er. Noen ganger er det gjerne restorative yoga, andre ganger klassisk eller vinyasa. Vær tålmodig, ikke press på, la ting skje naturlig.

Hva vil du si for å motivere andre til å begynne med yoga?
Med yoga som verktøy vil du møte livet på en helt annen måte. En ting er alt det gode som skjer på yogamatten der-og-da, ved å øke smidighet, styrke og balanse til være mindfull, men du blir også bedre kjent med deg selv, får økt kroppsbevissthet og bedre holdning fysisk og mentalt. Du får et verktøy til å ta med deg i hverdagen også utenfor yogamatten.

Noe annet du vil dele med oss?
Jeg er så glad i jobben min og i yoga, egentlig vil jeg heller kalle det en livsstil enn jobb. Jeg ønsker å takke alle de flotte yogalærere som har gitt meg så mye kunnskap og utvikling i meg selv på yogamatten og som yogalærer. Jeg ønsker å takke alle fantastiske  elever som på en eller annen måte har lært meg så mye, – om det er spesielle utfordringer vi må finne ut av på yogamatten, til frustrasjoner gjennom yogapraksis eller gledestårer. Yoga to the people <3

Alle bilder levert av Anne Siv Aasen.

Er du yogalærer og vil være med i Lumi Yoga Teachers Club?

Les mer vår Lumi Yoga Teachers Club her>>