Hva er Pranayama?

hva er pranayama?

Pranayama: Den eldgamle kunsten å kontrollere pusten i vediske og yogiske tradisjoner

Pusten er en vital livskraft og spiller en sentral rolle i vediske og yogiske tradisjoner. Pranayama, avledet fra sanskrit, der ‘prana’ betyr livskraft eller energi, og ‘ayama’ oversettes til kontroll eller utvidelse, er en eldgammel praksis som er integrert i yoga. Det involverer ulike pusteteknikker designet for å mestre pusten og, i forlengelsen, livskraften og energien innvendig. I dag går pranayama inn under paraplybetegnelsen “Breathwork”, eller pustearbeid om du vil.

Historisk sammenheng

Pranayamas har sine røtter i gamle indiske vediske tradisjoner. Den tidligste omtale finnes i Vedaene, spesielt Upanishadene, som er over 2500 år gamle. Katha Upanishad, for eksempel, refererer til prana som det grunnleggende grunnlaget for alle former for liv. Dette konseptet ble videreutviklet i senere tekster som Bhagavad Gita og Yoga Sutras of Patanjali, som systematisk skisserer praksisen med pranayama som en vei til åndelig opplysning.

Hva er pranayama sitt filosofiske grunnlag?

I vedisk og yogisk filosofi er prana mer enn bare pust; det er den kosmiske energien som gjennomsyrer universet. Pranayama-praksis er basert på troen på at ved å kontrollere pusten, kan man påvirke flyten av prana i kroppen, og derved låse opp ulike åndelige og fysiske fordeler.

Teknikker og praksis

Pranayama omfatter et bredt spekter av teknikker, hver med sin egen unike metode og formål. Noen av de mest kjente inkluderer:

 • Nadi Shodhana (alternativ neseborpusting)
  Balanserer venstre og høyre hjernehalvdel, fremmer mental klarhet og ro.
 • Ujjayi (Victorious Breath – seierspust)
  Genererer indre varme og hjelper til med konsentrasjon, ofte brukt i forbindelse med asana-praksis som for eksempel i asthanga yoga.
 • Kapalabhati (Skull Shining Breath – skinnende skalle)
  En renseteknikk som styrker sinnet og renser nesegangene.
 • Bhramari (Bee Breath – biepust)
  Gjør sinnet rolig og beroliger nervene. Etterligner lyden av en bie.

Fordeler og vitenskapelige perspektiver

Fordelene med pranayama strekker seg utover åndelig velvære. Moderne vitenskap har begynt å erkjenne dens positive effekter på mental og fysisk helse. Studier tyder på at vanlig pranayama-praksis kan:

 • Redusere stress
  Pranayama reduserer kortisolnivået hjelper til med å håndtere stress og angst.
 • Forbedre lungefunksjonen
  Teknikker som dyp pusting forbedrer lungekapasiteten og effektiviteten.
 • Forbedre konsentrasjonen
  Pustekontroll hjelper til med å forbedre fokus og gir mental klarhet.
 • Reguler blodtrykket
  Visse metoder kan bidra til å senke og stabilisere blodtrykket.

Integrering av Pranayama i dagliglivet

Å inkludere pranayama i dagliglivet kan være dypt transformerende. Nybegynnere anbefales å starte med veiledning fra erfarne yoga-instruktører eller puste coacher for å forstå nyansene i hver teknikk og unngå uønskede effekter. Selv noen få minutters daglig praksis kan gi betydelige mentale og fysiske fordeler.

Oppsummering – hva er pranayama?

Pranayama sees på som en bro mellom det fysiske og åndelige, og tilbyr en vei til balanse og indre fred. Dens relevans i dagens fartsfylte og kaotiske verden er ubestridelig, og pranayama-praksis tilbyr verktøy for å forbedre velvære, tilstedeværelse og vi blir mer mindfulle. Når vi fortsetter å utforske dybden av disse eldgamle praksisene gjennom visdomsbaserte tradisjoner og dagens vitenskap, oppdager vi dens tidløse visdom og relevans den dag i dag.