Hva er den internasjonale yogadagen?

Den internasjonale yogadagen / International Day of Yoga

Tema for den internasjonale yogadagen 2021 – Yoga for velvære

For å  anerkjenne yogaens viktige rolle i den psykososiale omsorg og rehabilitering av Covid-19 pasienter i karantene og isolasjon og det som er relatert til dette er temaet for årets markering av den internasjonale yogadagen er «Yoga for velvære». «Yoga for velvære» viser viktigheten av yoga som fokuserer på hvordan yogapraksis kan fremme helhetlig helse.

Den internasjonale yogadagen i år vil bli markert over hele verden 21. juni. I år blir dagen markert på det tidspunktet COVID-19-pandemien fortsetter å ødelegge liv og arbeidsplasser for mennesker over hele verden. COVID-19 har forverret manges psykiske lidelser og psykiske problemer som depresjon og angst utover dets direkte påvirkning på fysisk helse. Dette understreker det presserende behovet for å rette oppmerksomheten på den mentale helsedimensjonen til Covid-pandemien i tillegg til det fysiske.

Det er en økende trend med å omfavne yoga av mennesker over hele verden for å holde seg sunne og samtidig bekjempe sosial isolasjon og depresjon som vi har vært vitne til under pandemi. Yoga har også spilt en viktig rolle i den psykososiale omsorg og rehabilitering av Covid-19 pasienter i karantene og isolasjon, spesielt nyttig for å dempe frykt og angst.

 

Yoga for alle

Yoga er en gammel fysisk, mental og åndelig praksis som oppsto i India for flere tusen år siden. Ordet «yoga» kommer fra sanskrit og betyr å bli med eller forene og symboliserer foreningen av kropp og bevissthet. Men hva er så historien bak den internasjonale yogadagen?

Som en anerkjennelse for sin universelle appell bestemte FN i 2015 at 21. juni skal være den internasjonale yogadagen. Det var den indiske statsministeren Mr. Narendra Modi som foreslo datoen 21. juni, da dette er årets lengste dag på den nordlige halvkule og har en spesiell betydning i mange deler av verden.

Den internasjonale yogadagen tar sikte på å øke bevisstheten til folk over hele verden og synliggjøre de mange fordelene med en yogapraksis. Og den første Internasjonale yogadagen ble arrangert i 2015.

Stadig flere oppdager fordelene ved yoga

Mange finner glede av å praktisere yoga jevnlig og stadig flere idrettsutøvere legger inn yogaøkter for å bedre sine prestasjoner. Yoga blir for eksempel stadig mer populært for fotballspillere. Samtidig så oppdager også andre yrkesgrupper som håndverkere, folk som jobber mye ved en kontorpult, i industrien osv. stor fysisk og mental velvære ved å ha en jevnlig yogapraksis.

Yoga og meditasjon hører sammen

I dag praktiseres det yoga i en rekke ulike former som for eksempel Ashtanga, Hata, Yin og så videre rundt om i verden og populariteten bare øker. Yoga og meditasjon hører sammen. Et par, om ikke det er definisjoner, så føles følgende fint; «hver asana er en posisjon for meditasjon» og «yoga er en forberedelse for kropp og sinn til en sittende meditasjon».

Les mer her:
FN
Wikipedia