Yoga har endret mitt liv

Gjesteblogg av Camilla Nicoline Vik

Som mange andre har jeg kommet til et punkt i livet der jeg har måtte velge å endre retning. Jeg visste at noe måtte gjøres, men jeg visste ikke helt hva, så jeg søkte etter svar. Høsten 2012 prøvde jeg yoga. Det var en viktig del av en endringsprosess som fortsatt pågår.
I dag er jeg der at jeg ikke kan leve uten yoga.

20130329_150841

Ville være best

Fra tidlig alder har jeg slitt mye med depresjoner og angst. Det var veldig få som gjennomskuet meg og kunne se tegnene. Ofte før jeg fikk et angstanfall kunne kroppen vugge og høyre hånde skjelve. Under store depresjoner var det selvskading som ble min «redning». Selvbildet ble bedre etter som årene gikk og jeg fikk en stor higen etter å jakte på å bli best i noe. Både innenfor utdannelse, trening og jobb. Til slutt ble alt bare til grøt og jeg merket at alle de ballene jeg trodde jeg hadde kontroll på ramlet en etter en i hodet på meg med et smell. Følelsen av å ha fotfeste forsvant og jeg kunne fort glefse til spørsmål og mas jeg ikke synes var passende. Jeg ble dystrere og i tillegg tiltrakk jeg meg mennesker med enten dårlig energi eller dårlig hensikt. Tilslutt innså jeg at en stor endring måtte til. Jeg måtte gå inn i hodet mitt å lære og bli kjent med meg selv på nytt.

Jeg innså at dette får jeg ikke til alene og dro på søken etter hjelp. Brukte nettverket mitt og anbefalinger.

Reisen inn i meg selv

Dette ble starten på en utrolig lang, tung og utfordrende reise. Jeg er i dag meget takknemlig for at jeg valgte denne veien. Det er noen dager som er helt for jævlig og jeg vil gi opp, men en stor del av meg ser hvor mye bedre jeg har det i dag. Jeg er mer venn med meg selv.

I oktober 2012 hadde jeg mitt første virkelige møte med yoga på Shanti-Som Wellbeing Retreat i Spania. Jeg kom hjem med et mer åpent hjerte etter å ha prøvd litt forskjellig. Ikke bare var det forskjellige yoga-retninger, men instruktørene hadde stor kunnskap og hjalp meg hele veien. Både for å få til stillingene riktig, veiledning på hvorfor dette er så bra for oss og hva de forskjellige stillingene gjør for både kropp og sjel. Jeg lærte at yoga har mye å tilby meg, så mitt syn på yoga som trening ble fullstendig forandret. Det første jeg gjorde når jeg kom hjem var å kontakte et yogastudio i Tønsberg. Jeg var full av iver og pågangsmot. Møte med mørketiden fikk en ny vending. Jeg skulle nå få hjelp av å praktisere yoga og meditasjon. Ja, en kan kalle det magisk!

Hvis du vil starte med yoga – begynn enten på et nybegynnerkurs eller ta noen privattimer. Ikke start hjemme. Veldig bra å få riktig veiledning av alle asanasene og hvordan bruke pusten.

Utfordringer

Mitt største hinder er å legge hendelser bak meg. Tankene kan henge seg opp av negativ energi i min retning, kommentarer, kroppsspråk, bare du ikke gir et smil etc. Jeg kan ta dette innover meg og fort tro at jeg ikke er god nok eller har gjort noe feil. Med øvelser fra yogaen og meditasjons teknikker har jeg lært å fjerne mange av disse hindrene. Jeg sloss ikke så mye med meg selv lenger. Jeg har mitt mantra jeg sier inni meg mens jeg mediterer for å fjerne tanker og børster av kommentarer. Jeg henger meg ikke opp så mye lenger og ser mye mer helheten av bildet.  I løpet av en yogaøkt forandrer tankene og følelsene mine seg. De forandrer seg fra kaos til roligere tanker. Det er en følelse av å lande og dette begynner med en bevissthet på pusten. Jeg har lært at noen mennesker gir du slipp på og andre lar du komme inn for å skape en god følelse og energi. Jeg bruker nå min energi i meditasjonen for å lære, for å akseptere, og ser jo mer tid jeg bruker på yoga og meditasjon, desto klarere blir min oppmerksomhet og tilstedeværelse.

Øvelser mot stress og stiv rygg

Noen dager er tøffere enn andre, men etter siste retreat som var i mai 2013 i Frankrike, har jeg prøvd så godt jeg kan å stå opp klokken 06:30 og gjøre The Five Tibetanske ritualer med litt Sivananda yoga. Jeg har sett hvor stor påvirkning det har gjort for andre. Både psykisk og fysisk. Jeg prøver så godt jeg kan å få yoga inn i min morgenrutine. Øvelser mot stress og øvelser som søker en god, avbalansert energi.

Får jeg ikke min ukentlige yoga stivner ryggen til, hjertet går fortere og jeg puster ikke med magen. Humøret synker og føler meg mer sliten. De dagene jeg ikke finner tid til å dra ned til Tønsberg Yoga blir det hjemmepraksis. Har hatt noen privattimer og fått fem forskjellige program med øvelser jeg burde gjøre. Noen tar kortere tid enn andre, alt fra 20 til 90 minutter.

Hvorfor trener jeg yoga?

Enkelt! Jeg praktiserer yoga fordi jeg trenger det. Det er til syvende og sist bare jeg som kan ”fikse” meg selv og med yoga får jeg påfyll av det både hode og kroppen min trenger.  Dette er min gave til meg selv for å få kontakt med mitt indre. En dag er jeg der at jeg tar farvel til de mørke tankene. Jeg er da i fred med meg selv.

Jeg oppsøkte yoga for å lande og for finne kontakt med meg selv. Samtidig hadde jeg store fysiske smerter etter år og dag med borreliose i kroppen. Det å komme til Tønsberg Yoga og få kontakt med så mange flott instruktører hjalp ikke bare å kurere fysiske og psykiske smerter. Det hadde så mange andre positive virkninger på meg. Jeg kom inn i et miljø som tok meg varmt i mot og så meg. Jeg følte skuldrene sank og jeg fikk et helt annet mentalt overskudd til å møte hverdagen. Jeg følte øyene fikk et nytt liv igjen – en glans.

Min yoga

Jeg har funnet min yoga og min retning. Jeg er så heldig og ha en instruktør som bryr seg og er der. Hun har blitt min venninne og jeg setter stor pris på våre samtaler og tid sammen. Min instruktør har blitt et av det beste som har hent meg.

Jeg valgte å starte med Sivananda Yoga med Nina Nesheim som instruktør, det var ren tilfeldighet at jeg kom over denne yogaretningen. Jeg har også prøvd andre stiler innenfor yoga, men Sivananda Yoga var det som ga meg mest mening. Stilen var som skapt for meg. Jeg fikk jobbet med pusten, samtidig som fysiske øvelser gjør kroppen sterk og smidig. Jeg får både fysisk og mental trening, og får raskt opp energien på morgen.  Jo mer jeg lærer om yoga og Sivananda som er min hovedpraksis, vil jeg bare lære mer og har nå bygget på med de fem tibetanske ritualene med en god uttøying etterpå.

Treningsuken min består nå å gjøre de fem tibetanske ritualene om morgenen med Pranayama/pusteøvelser, Sivananda yoga 2-3 ganger i uken og kondisjons trening.

En sann frihetsfølelse

I yogatimen har jeg tid til å stoppe opp og til å ta meg god tid til å kjenne på følelsene. Da får jeg en oppmerksomhet på det som alt er der. I noen timer kan det som har satt seg i kroppen dukke opp igjen og med konsentrasjon på pusten føler jeg en transformasjon. Et sinn som blir lettere og en energi av mot til å møte hverdagen i balanse. Jeg kan ofte komme ut av timen i en helt magisk tilstedeværelse av glede, tilfreds og ro. På matten trenger jeg ikke å holde masken! Jeg går hjem lett på tå og et smil over munnen. Det er en sann frihetsfølelse.

Nå vil jeg fordype meg i yogaens filosofi og på nyåret 2014 skal jeg ta training teacher kurset i India. Kurset varer i 4 uker og jeg har en slik grugleder meg følelse.

Camilla Nicoline Vik
Grafisk designer, blogger og snart yogainstruktør

4 thoughts on “Gjesteblogg av Camilla Nicoline Vik

  1. Pingback: Yoga har endret mitt liv | CamiNicol

Legg igjen en kommentar